Czy to już przedwiośnie czy tylko chwilowa zadyszka Pani zimy ? W takim pełnym pytań dniu napiszę parę słów na temat aloesu. Aloe vera jest pełen wartościowych składników Otrzymanie napoju w warunkach domowych jest sporym problemem spowodowane jest to obecnością w skórce rośliny substancji mających przeczyszczające właściwości. Aloina, a także emodyna znajdują się w skórce aloesu. Znalazły się tam nieprzypadkowo. Ich silny gorzki smak i potężne właściwości przeczyszczające chronią byliny aloesu przed atakiem dzikich zwierząt. Na organizm człowieka aloina oraz emodyna również
działają przeczyszczająco, a w dużych porcjach mogą nawet okazać się niebezpieczne. Niekiedy powodować mogą także reakcje uczuleniowe. Dlatego dobry miąższ aloe vera powinien być oczyszczony zarówno z emodyny, jak również z aloiny. W tym celu należy zdjąć z liścia skórkę lub filtruje sok z całego liścia za pomocą różnych metod fizykochemicznych. Sok z aloesu, zawierający nieznaczne ilości aloniny i emodyny jest kompletnie bezpieczny w użyciu, nawet w dużych ilościach. Wszystkie komponenty miąższu aloesowego posiadają niekwestionowane zdrowotne właściwości. Jednak dobrane w idealnych proporcjach oraz właściwie połączone przez naturę współdziałają ze sobą i działają silnie synergicznie. Oznacza to, że w pełni naturalny pełnowartościowy miąższ aloe vera działa dużo szybciej oraz bardziej skutecznie, w porównaniu z jego pojedynczymi składnikami. Sposoby zastosowania miąższu z aloesu. Miąższ z aloesu można zażywać doustnie – 50 ml czyli 5 łyżek dziennie. Dawkę tą można podzielić na 2 albo 3 porcje i spożywać rano, po południu oraz wieczorem – optymalnie godzinę przed jedzeniem. W specyficznych sytuacjach można stosować sok z aloesu prosto na skórę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz